PNW aaltjesvrije vasteplantenkweek met CATT10-07-2015: Klimaatbehandeling biedt perspectief voor bestrijden aaltjes in vaste planten

Controlled Atmosphere Temperature Treatment (CATT) biedt vaste-plantenkwekers nieuwe mogelijkheden om wortelknobbelaaltjes effectief te bestrijden. Tot die conclusie komt het praktijknetwerk 'Op naar aaltjesvrije vaste-plantenkweek met CATT'. De chemievrije methode op basis van temperatuur en aangepaste luchtsamenstelling is daarmee een toekomstig alternatief voor de warmwaterbehandeling. Nu is de marktvraag naar o.a. Astilbe beperkt, omdat deze verplicht een warmwaterbehandeling moeten ondergaan. Daarbij gaat de bloem in aanleg verloren. Na een CATT-behandeling blijft de bloem wel behouden.

In een pilotproef van het netwerk, uitgevoerd door Wageningen UR - PPO en FBR, bleek de CATT-behandeling in meerdere plantensoorten een effectieve aaltjesdoding te geven. Praktijkrijp is de methode echter nog niet, want in aanvullende proeven in samenwerking met Koelbedrijf Van Acht bij telers konden de aaltjesresultaten nog niet altijd worden herhaald. Voordat deze methode erkend kan worden als alternatief voor de warmwaterbehandeling, zal de feitelijke aaltjesbestrijding dan ook beter moeten worden onderbouwd. De betrokken partijen gaan de methode verder optimaliseren en willen haar erkend krijgen voor export van planten naar PSI-landen, waarvoor strenge fytosanitaire eisen gelden.

Klik hier voor een overzicht van de resultaten uit de proeven van het netwerk.

« Nieuwsoverzicht