sypoisum biologisch: ook voor het klimaat06-03-2015: Symposium Biologisch: ook voor het klimaat!

Op vrijdag 13 maart vindt het eindsymposium plaats van het praktijknetwerk Biologisch: Klimaatneutraal! Vanaf 10 uur bent u welkom bij het Centrum voor Biologische Landbouw, Bronsweg 22a, in Lelystad. Deelnemers geven hun visie op klimaatmaatregelen, weerman Reinier van den Berg MeteoGroep maakt duidelijk dat de gevolgen van klimaatverandering steeds zichtbaarder worden en Bert Leffers van Bio+ licht de marktkansen van klimaatneutraal toe.

Klimaatneutraal? Het kan!
In principe is het mogelijk om als bedrijf klimaatneutraal of zelfs -positief te worden. Voor akkerbouwbedrijven is dat makkelijker dan voor veehouders. Alle emissiebronnen op het bedrijf naar nul brengen is onmogelijk. Echter door te compenseren op posten binnen het bedrijf is het toch mogelijk klimaatneutraal te worden. Dit compenseren kan bijvoorbeeld door zoveel mogelijk koolstof vast te leggen als organische stof (niet alleen in de grond maar ook in bomen). Ook voer telen in de eigen regio helpt, omdat hiermee kap van oerwoud elders op de wereld wordt beperkt.
Bert Leffers van Bio+ laat zien dat werken aan het klimaat ook kansen kan creëren als het gaat om de verkoop van biologische producten.

Klimaatverandering? Wat betekent dat voor boeren?
In de middag zal weerman Reinier van den Berg de urgentie van het klimaatprobleem duidelijk maken. Hij presenteert praktische maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Workshopronde
Daarna bieden we vier workshops aan over vrijwillige klimaatcompensatie, agroforestry en opbouw van organische stof als acties om koolstof vast te leggen en over regionale samenwerking tussen veehouder en akkerbouwer.

Meer informatie
Meer informatie vindt u in het volledige programma.
Deelname is gratis. In verband met de locatie is inschrijven wel noodzakelijk. Dit kan door, liefst voor 9 maart, een mail te sturen naar dkeuper@clm.nl.

Contact
Neem voor meer inlichtingen contact op met:
Erik van Well (tel. 06-44462311) of Kees van Veluw (tel. 06-40063004)
Zie ook de site www.biologisch-klimaatneutraal.nl

 

« Nieuwsoverzicht