aardwarmtekomkommers04-03-2013: 'Echte groene' komkommer stoot 73% minder CO2 uit

Dat investeren in samenwerking en kennisuitwisseling loont, bleek tijdens de presentatie van de eerste op aardwarmte geteelde komkommer. Door te investeren in een aardwarmtebron en slimme energietechnieken zijn de deelnemers aan het praktijknetwerk ‘Aardwarmte, de basis voor een duurzame productie‘ er in geslaagd om de CO2-footprint van hun product met 73% te verminderen. Een enorme stap naar een duurzamer product. Nu moet de stap naar de markt gemaakt worden. André Vahl, een van de deelnemers aan het project, is zeer tevreden met de nieuwe aardwarmtetechniek. “In het verleden moesten we in de winter de gaskraan vol openzetten om het in de kas warm te houden. Deze winter hebben we, toen de aardwarmtebron aangezet is, de gaskraan bijna helemaal dichtgedraaid. Maar we zijn er nog niet. We gaan ons energiesysteem nog verder aanpassen door het slim inzetten van dubbele energieschermen, luchtbehandeling, groeibuizen en een warmtebuffer. Op termijn denken we zelfs aan een warmtepomp of ondergrondse warmteopslag. Dan behoort het gebruik van aardgas voor het verwarmen van onze kas tot het verleden.”

Tijdens de presentatie van de eerste ‘aardwarmtekomkommers’ werd de eerste doos met 12 stuks per opbod verkocht. Deze bracht maar liefst 500 euro op. De gebroeders Vahl, en de andere betrokken tuinders, gaan nu verder aan de slag met het toepassen van hun kennis uit het praktijknetwerk. Het uiteindelijke doel is om geheel zonder aardgas komkommers te telen. Dat kan alleen als de markt wat extra’s over heeft voor een duurzaam geteeld product, want om dit te bereiken moet er op de tuinbouwbedrijven flink geïnvesteerd worden.

« Nieuwsoverzicht