Netwerk Bourgondisch22-10-2012: Boer-gondisch genieten bij biologische boeren

Biologische boeren die culinaire activiteiten op hun bedrijven organiseren, werken in het praktijknetwerk Boergondisch’ aan het verder professionaliseren hiervan. De culinaire uitstapjes zijn vaak begonnen als klantenbinding aan de boerderijwinkels, maar kunnen met meer aandacht uitgroeien tot een volwaardige bedrijfsactiviteit. De netwerkdeelnemers zijn gestart met een centraal georganiseerde reeks maaltijden door heel het land.

De hoofdaanvragers van het netwerk organiseerden al langer kookworkshops, feestelijke maaltijden en picknicks in de wei. Dit blijkt zeer succesvol in het promoten van de directe verkoop van hun producten via de boerderij(web)winkel, maar trekt een relatief kleine groep liefhebbers. Daarom willen zij graag hun kennis en ervaring uitwisselen, om zo activiteiten te verbeteren en uit te breiden. Met een herkenbaar en gevarieerd aanbod denken zij dat boeren veel meer kunnen halen uit culinaire activiteiten.

Met grotere groep biologische boeren wordt nu in netwerkverband gekeken welke mogelijkheden hier voor zijn. Er zijn inmiddels (eind 2012) zo’n 30 biologische boerderijen aangesloten. De boeren willen gezamenlijk nieuwe marktconcepten ontwikkelen en een gezamenlijke communicatiestrategie uitdenken, met als uiteindelijk doel een economische rendabele activiteit, die klanten bindt en meer omzet genereert.

Alle bedrijven hebben afgelopen zomer een Boergondisch feestmaal georganiseerd. Daarmee trokken zij zo’n 1.000 gasten naar hun bedrijven. De komende winters gaat het netwerk in Noord-, Midden- en Zuid-Nederland drie voorbeeldmaaltijden houden op de boerderij, voor andere boeren, in combinatie met chef-koks. Zo leren de boeren ook van de chef-koks. Ook zette het netwerk een gezamenlijk digitaal boekingssysteem op voor gasten; met betaling via internet en met automatische afhandeling van de boeking.

Aan de hand van hun ervaringen stelt het netwerk een handboek en bijbehorende instructiefilm op, voor het uitvoeren van een goede culinaire activiteit. Deze is zichtbaar voor deelnemende culinaire boeren op de website van het Netwerk Biologische InfoCentra en Van Eigen Erf. Verder worden de resultaten verspreid via artikelen in agrarische vakbladen en houdt het netwerk een workshop voor geïnteresseerde ondernemers op BioVak vakbeurs 2014.

« Nieuwsoverzicht