bijeenkomst ondernemen in de AGF-sector05-10-2012: Ondernemers in de AGF-sector verkennen groenteschap in 2030

In de onlangs gehouden tweede workshop van het praktijknetwerk ‘Ondernemen in de AGF-sector’, hebben telers zich bezig gehouden met de vraag hoe het groenteschap van de toekomst eruit ziet. En vooral hoe je daar als teler en als keten op inspeelt. Samen met ketenpartners discussieerden de telers over zaken als duurzaamheid, productontwikkeling, prijs, marge, volume, aantal telers en diversiteit.

In een opdracht om een schets te geven van het groenteschap in 2030, voorzagen de telers dat hier vooral duurzame en innovatieve producten in te vinden zijn. Aan de productiezijde verwachten zij dat er minder telers (vollegrondsgroente) actief zijn met een grotere diversiteit aan producten. De keten wordt volgens hen korter en de marge beter, al is die wel afhankelijk van de product-markt combinatie.

Als spreker had het netwerk Axel Lankhorst van Aviko uitgenodigd. Hij gaf een inkijkje in het productontwikkelingsproces bij deze aardappelverwerker en vertelde welke rol andere ketenpartners daar in spelen. Goed voorbeeld van een moderne aanpak van productontwikkeling is Kokkerellen, het nieuwe koelvers maaltijdconcept van Aviko, waarbij alle ingrediënten al voor de consument verzameld en gesneden zijn. Volgens Lankhorst moet er een verschuiving plaatsvinden van het idee: ‘wat kunnen we maken en wat gaan we dus verkopen’ naar ‘wat wil de klant/consument en kunnen we dat maken?’.

Marc oude Luttikhuis van Het Foodatelier ging in op ondernemen in de AGF-sector en de organisatie van de keten. Aan de hand van een aantal voorbeeld zette hij uiteen hoe een teler hier slim mee om kan gaan. Een aantal tips van hem zijn:

  • Maak een keuze voor jezelf
  • Onderneem slim en denk vooruit
  • Wordt zichtbaar

Het praktijknetwerk ‘Ondernemen in de AGF’ is opgezet om kennis op te doen over succesvol ondernemen in de AGF-sector en reeds aanwezige kennis met elkaar te delen. Om je als producent te onderscheiden en meer invloed te hebben op wat er met jouw product gebeurt zal je je moet verdiepen in wat er in de keten gebeurt. Hiervoor organiseert het praktijknetwerk een aantal workshops. Ketenpartijen worden ook uitgenodigd om te vertellen wat ze doen, hoe ze tegen vollegrondsgroente aankijken, welke trends ze zien en waar er op hun niveau knelpunten liggen.
In gezamenlijke discussies wordt besproken hoe je hier als ondernemer in de vollegrondsgroente mee om moet of kan gaan.

« Nieuwsoverzicht