dutch-specials09-07-2012: Smaakmakers keren de keten om

Niet aanbod- maar vraaggestuurd produceren. Dat is wat de telers van Dutch Specials voor ogen hebben in het praktijknetwerk ‘Smaakmakers keren de keten om!’. Samen met topklasse groentemannen willen zij een doorbraak forceren in de afzet van ‘groente specialties’. Zij brengen daarvoor klantwensen in kaart en experimenteren met een aangepaste logistiek om een vers product te kunnen garanderen.

De dominante cultuur in de glastuinbouwsector is productgeoriënteerd en kostprijsgedreven. Ketenschakels zijn vooral gewend om te gaan met standaardproducten, zoals blokpaprika en de standaard komkommer. De tuinders achter Dutch Specials pakken het bewust anders aan. Zij nemen risico door uit de bulkproductie te stappen en hebben de wens om meer vraaggericht te produceren. Dutch Specials bestaat uit ruim 20 telers van bijzondere smaakvolle groenten en heeft enkele bekende ondernemers als Rob Baan (Koppert Cress), Jos van Mil (Tomato World / Tommies) en Wil Teeuwen (Superior Queen asperge).

Uit gesprekken op beurzen blijkt dat de culinaire consument, tophoreca en topgroentemannen nadrukkelijk belangstelling hebben voor hun bijzondere producten. Toch blijft een echte doorbraak uit, omdat de vraag niet wordt herkend, producten onbekend zijn en de logistiek en de dominante cultuur gericht is op de massa, de bulk. Daar wil het praktijknetwerk verandering in brengen. Om de focus te verleggen van kostprijs naar marktkansen, moet de keten worden omgekeerd. Ofwel: de vraag en behoeften van de consument bepalen de inrichting van de keten, van schappresentatie en logistiek tot en met productie bij de tuinder.

De specialty-tuinders hebben hiervoor samenwerking gezocht met 15 ondernemers uit de topklasse groentespeciaalzaken. Samen analyseren zij consumentenbehoeftes, trends en marktonderzoek. Aan de hand van de (latente) vraag, proberen zij de culinaire consument te inspireren en te helpen in keuze en koopgemak. Dit is een continu proces van meten en aanpassen van het schap of assortiment. Aan de achterkant is een flexibel logistiek netwerk nodig, dat frequent product levert. Dit leidt tot minimale derving en een hogere omloopsnelheid. Hiervoor werkt het netwerk samen met een specialist op gebied van horecalevering.



« Nieuwsoverzicht