duurzaamgrondgebruik24-05-2012: Minder residu in vollegrondsgroenten

Vollegrondsgroentetelers zoeken deze zomer naar extra mogelijkheden om residu van gewasbeschermingsmiddelen op de groenten terug te brengen. Het praktijknetwerk “MRL in vollegrondsgroenten” komt voort uit gesprekken tussen een groep telers en hun afnemer, snijderij Hessing.

Was het maximale residuniveau (MRL) een aantal jaren gelden vooral een troef van milieuorganisaties, tegenwoordig zijn telers zelf volop bezig met het terugbrengen van de hoeveelheid restanten van gewasbeschermingsmiddelen op de producten. Afnemers stellen ook strenge eisen, die vaak verder gaan dan de milieueisen. Telers kiezen in overleg met de afnemers vaker voor middelen waarvan de actieve stoffen snel afbreken of voor middelen van natuurlijke oorsprong. Tegelijkertijd wordt met spuittechniek, combinaties van middelen en toedieningstijdstippen getracht het residu nog verder terug te brengen.

De deelnemers aan het praktijknetwerk gaan op zoek naar middelen en technieken waarmee een nog lager residu te halen is. Medio juni starten de deelnemers met monitoren van een selectie van middelen: wat zit er in en wat blijft er achter op en in de groente? Vervolgens wordt onderzocht met welke technieken milieuwinst te halen is. De telers werken daarin samen met onderzoekers van Proeftuin Zwaagdijk.

 « Nieuwsoverzicht