Cranberry19-04-2012:Opschalen cranberryteelt vraagt oplossing onkruidprobleem 

Onkruid is een lastige hindernis bij het opschalen van de cranberryteelt in Nederland. Een groep telers heeft daarom besloten om in netwerkverband te zoeken naar oplossingen, om zonder veel handmatig wiedwerk de eerste fase van de teelt door te komen. Het netwerk zal onder andere proeven gaan doen met afdekmaterialen en onderbegroeiing.

Het bestrijden van het onkruid is het lastigst in de eerste jaren van de teelt, omdat de cranberry dan nog niet het hele perceel bedekt heeft en het onkruid volop kan groeien tussen de planten. Na drie tot vier jaar is het perceel normaal gesproken zover begroeid dat de overlast van onkruid afneemt. Om de drempel bij de opstart van de teelt te verlagen, zoekt de groep naar alternatieve methoden om het veld de eerste jaren tegen lagere kosten onkruidvrij te houden dan met de hand. Gedacht wordt onder andere aan afdekmaterialen zoals jute en bioplastics of onderbegroeiing zoals klaver. Machinaal wieden is niet mogelijk, omdat de planten vrucht zetten op uitlopers die oppervlakkig wortelen.

Cranberry, of Amerikaanse Veenbes, is een bessensoort die van oorsprong uit Noord-Amerika komt. Uit onderzoek is gebleken dat de cranberry een gunstige invloed heeft op processen in het menselijk lichaam, en daardoor als een zogenaamde functional food (hoge concentratie vitamine C en glycoproteinen) beschouwd kan worden. Sinds 2006 is een groep actieve telers, onder leiding van BesNederland B.V, bezig met het opzetten van een biologische cranberryteelt in Nederland. Er is bewust gekozen voor biologisch. Er zijn goede marktkansen voor biologisch geteelde bessen. Bovendien zijn er zeer weinig chemische middelen toegelaten in de teelt van cranberry’s.« Nieuwsoverzicht