miniknollen pootaardappelen10-04-2012: Meer halen uit miniknollen 

Hoe haal je zo veel mogelijk nakomelingen uit miniknollen? En hoe zorg je ervoor dat nieuwe partijen ziektevrij blijven? Op deze vragen, en meer, zoekt een groep pootaardappeltelers uit Noord Nederland een antwoord in het praktijknetwerk ‘Optimalisatie teelt vanuit miniknollen’. Samen met de pootgoedhandelshuizen willen zij de kwaliteit van het Nederlandse pootgoed op een hoger plan brengen.

Pootaardappelen worden steeds vaker vermeerderd vanuit miniknollen. Dit zijn knolletjes die geoogst worden in de kas, waar ze schoon en in grote aantallen geproduceerd kunnen worden. Door deze manier van vermeerderen neemt de kans op besmetting met bacterie- en virusziekten aanmerkelijk af en kunnen telers in korte tijd grote partijen ziektevrij materiaal opkweken. De pootgoedsector hoopt op die manier onder andere de problemen rond de bacterieziekte Erwinia te tackelen.

Hoewel de werkwijze niet nieuw meer is, leven er bij telers nog veel vragen rond de vermeerdering vanuit miniknollen. Telers en handelshuizen proberen de teelt daarom verder te optimaliseren. De telers hebben onder andere de volgende vragen:

  • Hoe krijg ik meer knollen van mijn miniknollenteelt? Vermeerdering vanuit miniknollen is duur. Vandaar dat telers er veel aan gelegen is om zo veel mogelijk nakomelingen uit een miniknol te halen.
  • Welke teeltmaatregelen kan ik nemen om het nieuwe materiaal ziektevrij te houden?
  • Wat zijn maatregelen om in te spelen op extreme neerslaghoeveelheden?
  • Welke teeltmaatregelen dragen bij aan duurzaamheid zonder dat zij het economische belang schaden?
Nederland is de grootste exporteur van pootaardappelen ter wereld. De kwaliteitsproblemen in het pootgoed lijken toe te nemen, wat risico’s oplevert voor de exportmarkt. Daarom wordt gezocht naar vernieuwende methoden om uitgangsmateriaal te telen, die passen bij de toenemende schaalgrootte van bedrijven.

« Nieuwsoverzicht