slim flevoland05-04-2012: Warmwaterbron Koekoekspolder in gebruik genomen

Op 30 maart, tijdens het publieksevenement Kom in de Kas, is de geothermische bron in Koekoekspolder in gebruik genomen. Symbolisch werd de gaskraan door de tuinders dicht gedraaid en werd de pomp van de aardwarmtebron aangezet. De aardwarmtebron kan drie tuinbouwbedrijven voor ongeveer 2/3 in hun warmtebehoefte voorzien. De drie bedrijven werken samen om het gebruik van de bron te optimaliseren en zoveel mogelijk aardwarmte te benutten.

In de afgelopen maanden zijn er vanuit het praktijknetwerk verdere verbeteringen doorgevoerd aan de installatie. Maar tijdens Kom in de Kas kon de bronpomp dan toch echt aan. De eerste warmte stroomde door de aardwarmtecentrale, die de warmte over de drie bedrijven verdeelt. De komende maanden start de testfase, waarin de bron ‘schoongeproduceerd’ wordt en de uiteindelijke pompdruk bepaald gaat worden.

De komende periode wordt het gehele aardwarmtesysteem getest en gaan de tuinders de afstellingen van het systeem bepalen. Dat moet verwerkt worden in het besturingssysteem. Ook gaan de tuinders verder met de onderlinge gesprekken hoe ze de warmte optimaal kunnen verdelen en welke mogelijkheden er zijn om het bronwater verder af te koelen. Daarbij zullen ook gesprekken plaatsvinden met andere tuinders (aardbeien- en slatelers) en mogelijk  een viskweker die restwarmte wil gebruiken. Zo wordt op verschillende manieren gewerkt aan de doelstelling van het project: optimaal gebruik maken van de beschikbare aardwarmte.

Een korte film over het project is te zien op: www.greenhousegeopower.nl

 

 

 

 

 

 

« Nieuwsoverzicht