Falcon 8-rijige aardappelpootmachine van WM Kartoffeltechnik12-03-2012: Aardappelnetwerk demonsteert pootmachine  

De deelnemers van het praktijknetwerk ‘optimalisatie beddenteelt op droge zandgrond’ hebben op 29 februari jl een demonstratie gehouden met een Falcon 8-rijige aardappelpootmachine van WM Kartoffeltechnik. Op de demo waren aardappeltelers uitgenodigd om samen te discussiëren over hoe een hoge-capaciteitsmachine er uit zou moeten zien. Dat leverde bruikbare inzichten op.

De Falcon-machine werd om een aantal redenen naar Nederland gehaald:

Capaciteit
Op het aardappelbedrijf van Jos van Sambeeck, waar de demonstratie plaatsvond,  moet jaarlijks 350 ha aardappelen gepoot worden. Een grote capaciteit is daarom een vereiste. Met deze machine kan een capaciteit van 2 ha per uur gehaald worden.

Spijlenrollen
De machine was uitgerust met spijlenrollen (in het Duits: gitterrollen). Het was voor de deelnemers interessant om te zien hoe de rollen het onder Nederlandse omstandigheden doen. De ruggen waren voldoende groot. Deze spijlenrollen zijn eenvoudig om te bouwen naar een beddensysteem. Hier wordt momenteel volop aan gewerkt.

Trekkracht
Bij gebruik van  spijlenrollen is er aanzienlijk minder trekkracht nodig dan bij een systeem met aanaardkappen. Een trekker vanaf 150 pk moet deze machine kunnen trekken. Er werd gedemonstreerd met een trekker van 175 pk op (dubbellucht) cultuurwielen. Aangezien de grond nog iets te nat was vertoonde de trekker veel wielslip. Het was eigenlijk te nat om te poten.

Toevoeging van kunstmeststoffen
De pootmachine was uitgerust met een 2.200 liter voorraadtank voor bijvoorbeeld vloeibare meststoffen. Op een getrokken systeem is dus voldoende ruimte voor het plaatsen van tanken voor eventuele toevoegingen.

Grondbewerking
Er leefden binnen het praktijknetwerk nog vragen over mogelijke gecombineerde grondbewerkingen. Deze machine liet een eenvoudig maar functioneel systeem zien van triltanden net voor de pootelementen. Op lichte zandgrond moet dit voldoende zijn om een goed pootbed te maken.

De demonstratie werd mede mogelijk gemaakt door mechanisatiebedrijf van R. Vissers uit Bladel. Dit bedrijf denkt en werkt mee aan de ontwikkeling van een pootmachine die geschikt is voor de grootschalige beddenteelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Nieuwsoverzicht