komkommers op aardwarmte21-02-2012: Aardwarmtebron opent tijdens Kom in de Kas  

De drie glastuinbouwbedrijven van het aardwarmtenetwerk in de Koekoekspolder zetten eind maart een belangrijke stap. Tijdens de Kom in de Kas manifestatie, op zaterdag 31 maart, nemen zij hun aardwarmtebron officieel in gebruik. Behalve het tuinbouwbedrijf van de Gebroeders Vahl (foto) aan de Hartogsweg 6 in Ijsselmuiden, kan het publiek op die dag  de aardwarmte-installatie bekijken, die naast het bedrijf ligt. Door het gebruik van aardwarmte is er veel minder aardgas nodig om de tuinbouwkassen warm te houden.

Het aardwarmteproject in de Koekoekspolder is het eerste aardwarmteproject waarbij drie tuinbouwbedrijven samen werken. Door de samenwerking kan het aanbod van warmte beter verdeeld worden. Bovendien kijken de bedrijven naar manieren om de resterende warmte verder te benutten. Nu wordt het warme aardwater van circa 73 graden Celsius afgekoeld tot ongeveer 40 graden. Door een regionale aardbeienteler bij het project te betrekken is het mogelijk om het water tot 30 graden af te koelen. Daarnaast is er contact met een viskweker om de dan nog resterende warmte te gebruiken voor bassins met vis. Straks komen er niet alleen komkommers, tomaten en aardbeien uit de Koekoekspolder, maar ook duurzame vis!

Bezoekers zijn op zaterdag 31 maart vanaf 10.00 uur welkom op het bedrijf van André, Dries en Kees Vahl. Op het bedrijf van Vahl zal ook een film getoond worden van het aardwarmteproject en er wordt uitleg gegeven over de mogelijkheden van aardwarmte in de glastuinbouw.

Meer informatie:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Nieuwsoverzicht