ventilator22-12-2011: Gelijkstroomventilator wel zuiniger, niet stiller

Een gelijkstroomventilator heeft minder energie nodig om lucht te verplaatsen dan een wisselstroomventilator. Of hij ook minder lawaai maakt, hangt vooral af van de gebruikte schoep en het toerental. In het vakblad Bloembollenvisie van 15 december zetten DLV-specialisten Geert van Diepen en Rik Vasen de verschillen tussen beide ventilatoren op een rij. Zij doen dat in het kader van het praktijknetwerk ‘ventileren en circuleren met gelijkstroomventilatoren'.

Klik hier om het artikel te bekijken. De telers en toeleveranciers in het netwerk proberen meer inzicht te krijgen in de verschillen tussen de prestaties van de gangbare wisselstroomventilatoren en de nieuwere gelijkstroomventilatoren. De eerste wordt vaak gecombineerd met frequentieregelaars om na de droogperiode – waarin ze maximaal moeten draaien – met gereduceerd toerental te kunnen circuleren. Dat scheelt energie en lawaai. Zo’n frequentieregelaar wordt achteraf opgebouwd. Gelijkstroomventilatoren hebben een ingebouwde toerenregeling en lijken dit nog efficiënter te kunnen. Ze produceren bovendien minder warmte en zijn technisch simpeler. Een nadeel is wel dat bij een storing de hele ventilator vervangen moet worden.

Het artikel geeft nog geen antwoord op alle vragen. Omdat ventilatoren er in veel verschillende uitvoeringen zijn, laten de technieken zich lastig vergelijken. Afgaande op informatie van fabrikanten zou een gelijkstroomventilator ongeveer 20 procent zuiniger moeten zijn. Het vermoeden dat hij ook stiller is, klopt maar ten dele. Het lawaai is vooral afhankelijk van het toerental en de vorm en grootte van het ventilatorblad. Wel ontbreekt bij de gelijkstroomventilator de hinderlijke fluittoon bij het terugtoeren. Tot 70 procent van zijn capaciteit is de geluidsproductie van een gelijkstroomventilator niet meetbaar boven het achtergrondgeluid in de bollenschuur (57 dB).

« Nieuwsoverzicht