toelichtng fruitteelt5-10-2011: Fruittelers bekijken nieuwe bomen

Eind deze zomer hebben de deelnemers van het praktijknetwerk ‘Nieuwe rassen: kansen voor biologische appels’ een bezoek gebracht aan een boomkwekerij, om de groei van het nieuwe ras Natyra te beoordelen. Komende winter gaan bij de telers de eerste bomen de grond in.

Het is voor de deelnemende biologische fruittelers belangrijk om de kwaliteit van de bomen te kennen, omdat er in de proeffase van de teelt een goede boom vereist is om het weggroeien ervan en de eerste productie te kunnen beoordelen. “De bomen waren vrij licht, maar we hebben toch besloten om te planten om de eerste ervaringen met dit ras op te kunnen doen in de praktijk”, licht netwerkbegeleider Gerjan Brouwer van DLV Plant toe.

Er is voor de eerste testopstanden een beperkte hoeveelheid bomen beschikbaar. Komende winter gaan er bomen de grond in op drie biologische bedrijven en op PPO locatie Randwijk. Ook in Duitsland zullen biologische fruitteeltbedrijven het ras aanplanten. De Duitse collega-telers wisselen hun kennis en ervaringen uit met de telers in Nederland.

In november zal in een bijeenkomst van het praktijknetwerk ingegaan worden op de teeltaspecten van Natyra, zoals het nieuwe schurftresistente ras SQ 159 inmiddels heet.

Regelmatig is er kort nieuws te lezen over dit traject, op een blog op Kennisnet; Bertus Meijer (PPO) en Gerjan Brouwer (DLV) houden u via deze blog op de hoogte van de ontwikkelingen.

« Nieuwsoverzicht