waterdamp23-9-2011: Aardwarmteproject Koekoekspolder op stoom

In de Koekoekspolder, een tuinbouwgebied nabij Kampen, is afgelopen zomer gewerkt aan het realiseren van de eerste aardwarmtebron in Oost-Nederland. Het is ook voor het eerst dat drie glastuinbouwbedrijven gezamenlijk een dergelijke warmtebron gaan benutten. De aanleg van de bron is begin september afgerond en de eerste tests zijn positief verlopen.

De drie tuinders hebben samen met de WUR en AgroAdviesburo gewerkt aan een plan om de warmte van de aardwarmtebron optimaal te benutten. Belangrijk daarbij is dat er zoveel mogelijk warmte aan het thermale bronwater onttrokken wordt, voordat het terug de diepte in gaat. Samen met een aardbeienkweker wordt een plan uitgewerkt om een deel van het warme water door de relatief koude aardbeienkas te leiden en op die manier het maximaal af te koelen. Dat vraagt wel om de aanleg van extra leidingnetwerk en een goede afstemming tussen de bedrijven.

Bij de eerste boringen kwam er water omhoog met een temperatuur van bijna 75 graden. Omdat nog de testfase betrof, ging de waterdamp de lucht in. Aankomende winter moet de warmte echter door de drie kassen stromen.

Om zoveel mogelijk rendement te halen uit de aardwarmtebron wordt geprobeerd om de teeltplannen van de verschillende bedrijven zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Door bijvoorbeeld met de teeltwisseling te schuiven, is er altijd voldoende kasruimte die verwarmd moet worden.

Tot slot zijn de tuinders in overleg met een ondernemer die een biogasinstallatie beheert. Tijdens de productie van biogas en het opwerken naar ‘groen gas’ komt CO2 vrij en dat is een belangrijke voedingstof voor planten. Wanneer er extra CO2 naar de kassen kan worden geleid, kunnen de planten in de kas de warmte van de aardwarmtebron beter benutten, omdat dit zich vertaalt in extra groei van de vruchten.

Kijk voor meer informatie op de pagina van het praktijknetwerk Aardwarmte, de basis voor een duurzaam productie in de tuinbouw.

« Nieuwsoverzicht