Bovenaanzicht tuinbouwgebied Erica9-9-2011: Aardwarmte voor Erica

Acht glastuinders in het tuinbouwgebied bij Erica (Dr.) onderzoeken of het haalbaar is om gezamenlijk een warmwaterbron te exploiteren voor het verwarmen van hun kassen. De tuinders uit het praktijknetwerk Aardwarmte Erica zien in aardwarmte een duurzame energiebron met een stabiele prijs, maar zijn individueel te klein om met de techniek aan de slag te gaan.

Bij de aardwarmtetechniek (geothermie) wordt warm water opgepompt uit aardlagen van twee tot wel drie km diepte. Dit water heeft een temperatuur van 70 tot 80 graden Celsius en wordt via een warmtewisselaar door de tuinbouwkassen geleid. Via een tweede buis wordt het afgekoelde water weer in de grond gebracht. Naar verwachting kan een heetwaterbron meer dan 25 jaar warmte leveren.

Omdat de gasprijzen sterk schommelen, en vermoedelijk verder stijgen, is aardwarmte voor tuinders een interessante bron van energie. Uit vooronderzoek is al gebleken dat de aardlagen onder het glastuinbouwgebied Erica-Klazienaveen zich voor de techniek lenen. Ook hebben de provincie Drenthe en de gemeente Emmen de vergunning voor het boren al rondgemaakt en is er door de tuinders in Erica een aanvraag voor de MEI-subsidie ingediend.

De belangrijkste vraag is nu hoe de warmte verdeeld moet gaan worden onder de tuinders en wat voor warmtestromen er tussen de bedrijven onderling mogelijk zijn, om de warmte optimaal te benutten. Ook de mogelijkheid van een gefaseerde aansluiting moet worden onderzocht. Aangezien er op technisch en economisch vlak al een en ander bekend is, zal juist de juridische en organisatorische kant binnen het netwerk aandacht krijgen, maar ook hoe een en ander gefinancierd moet worden. De tuinders hopen dat er in 2012 daadwerkelijk geboord kan worden.

« Nieuwsoverzicht