drogen van bloembollen22-7-2011: Bollentelers meten aan ventilatoren

Welke ventilator moet je hebben om energiezuinig en geluidsarm te bewaren? Dat is de vraag die centraal staat in het praktijknetwerk Ventileren en circuleren met gelijkstroomventilatoren bestaande uit bloembollentelers en toeleveranciers van Texel en uit het Noordelijk Zandgebied. Vanwege elkaar tegensprekende claims zijn de telers op dit moment niet in staat om een gefundeerde keuze te maken.
In de bloembollenteelt wordt veel energie gebruikt voor het drogen en bewaren van bloembollen. Bij het drogen blazen krachtige ventilatoren veel lucht door de partij, om het vocht snel te kunnen afvoeren. Voor het bewaren (als de bollen droog zijn) worden dezelfde ventilatoren gebruikt. In de bewaring is echter veel minder lucht nodig. Door de ventilatoren met een lager toerental te laten draaien, kunnen de kosten en het energieverbruik worden teruggebracht.

De meeste telers maken gebruik van wisselstroomventilatoren. Deze zijn uit te rusten met frequentieregelaars, waardoor het toerental, en dus ook het energieverbruik en het lawaai, kan worden teruggeschroefd. Sinds kort zijn er ook gelijkstroomventilatoren op de markt met een ingebouwde toerenregeling. Deze toerenregeling is technisch simpeler dan frequentieregeling. Daarnaast zouden gelijkstroomventilatoren zuiniger zijn met energie dan wisselstroomventilatoren, al is die claim nog niet onderbouwd. Duidelijk is al wel dat gelijkstroomventilatoren minder geluid maken.

In het praktijknetwerk worden de verschillen tussen beide typen ventilatoren nauwkeurig in kaart gebracht. Eerst vindt er een brede inventarisatie van bestaande kennis plaats. Vervolgens wordt er gemeten aan de prestaties (energieverbruik, rendement, drukopbouw, geluid). Aan de hand daarvan hopen de telers te kunnen concluderen welke energiebesparing er mogelijk is, onder welke omstandigheden, en welk type ventilator je op welke plek het beste kan toepassen.

Meer informatie bij contactpersoon Geert van Diepen

« Nieuwsoverzicht