zilte aardappel17-07-2012: Texels proefbedrijf oogst eerste zilte aardappelen

Het Texelse Zilt Proefbedrijf oogst op donderdag 19 juli de eerste zilte aardappelen. Tijdens een persbijeenkomst zal chef-kok Michel Arends van Brasserie Rebecca een proeverij van deze oogst en andere zilte groentes verzorgen. Het Zilt Proefbedrijf werkt in het praktijknetwerk ‘Naar een duurzame agroketen zilte aardappel’, samen met aardappelkwekers Biemond uit Eenrum en Peter Keijzer van Fobek uit Sint Annaparochie, aan een goed bruikbare zouttolerante aardappel.

Twee jaar geleden ontdekten onderzoekers op Texel een zouttolerant aardappelras. Vorig jaar onderzochten ze 26 potentieel zouttolerante rassen. Dit jaar, donderdag 19 juli aanstaande, haalt Zilt Proefbedrijf Texel in Den Hoorn de eerste proefoogst zilte aardappelen voor consumptie binnen. De onderzoekers hebben niet stilgezeten, want in deze lichting zitten ook weer nieuwe doorontwikkelde aardappelrassen die nog beter tegen zout water kunnen. De aardappelen kregen water met een zoutgehalte van 20 dS/m. Ter vergelijk: Waddenzeewater is 40 dS/m. Hiermee komen de onderzoekers een stap dichterbij een oplossing voor de wereldwijde problematiek van verzilting van landbouwgrond.

Naar schatting zal de komende tien jaar alleen al in Nederland circa 125.000 hectare landbouwgrond verzilten door stijging van de zeespiegel en klimaatverandering. "Verzilting is een grote bedreiging voor onze voedselproductie. Als het ons lukt om aardappelen te ontwikkelen die op verzilte grond gemakkelijk uit de voeten kunnen, dan buigen we deze bedreiging om in een enorme kans. Miljoenen mensen over de hele wereld eten immers dagelijks aardappelen", vertelt Marc van Rijsselberghe.

Naast aardappelen, heeft Zilt Proefbedrijf Texel dit jaar ook andere zilte gewassen gekweekt, waaronder gerst, quinoa, strandbiet, zilte rucola, zeevenkel, zeekraal en zeekool . "We zoeken naar een compleet bouwplan voor verzilte grond, want alleen aardappelen is niet genoeg. Er is vruchtwisseling noodzakelijk en we zoeken naar zouttolerantie groenbemesters. En een mens eet ook niet zeven dagen per week aardappelen. Waar variatie belangrijk is op het bord, moet ook de toekomstige zilte landbouwgrond een grote variatie aan gewassen kunnen hebben. Dit betekent ook andere gangbare gewassen en onbekendere zilte groentes uittesten op ons proefbedrijf", aldus Van Rijsselberghe. Er is nog een lange weg te gaan, maar Van Rijsselberghe is positief. " Als het de mens lukt om met dijken zeewater tegen te houden, dan moeten we uiteindelijk ook een antwoord kunnen vinden op de bedreiging van zeewater onderaf, toch? "

Ook Stichting Waddengroep steunt het zilte project. "Zilte streekproducten zouden prachtige ambassadeurs kunnen zijn van het Waddengebied. Het benadrukt de directe relatie met het zilte karakter van het Waddengebied. Het zou voor de regionale economie een oppepper kunnen betekenen", aldus Henk Pilat van Stichting Waddengroep, die zich met keurmerk Waddengoud inzet voor een duurzame economische ontwikkeling van het Waddengebied.

 « Nieuwsoverzicht