ledlicht20-02-2012: Peennetwerk werkt aan kleurindex

Het praktijknetwerk ‘Schone peen door slimmer wassen’ heeft een professionele fotograaf ingeschakeld om monsters van wortelen vast te leggen. Op die manier kunnen de peentelers straks nauwkeurig beoordelen wat het effect is van het moment waarop de peen gewassen wordt. Met behulp van de foto’s willen zij een index maken, op een vergelijkbare manier als de fritesindustrie dat heeft voor de bakkleur van aardappelen.

De deelnemers aan het netwerk komen deze week voor de derde keer bij elkaar om de spoelproeven te beoordelen. Op 16 december zijn voor het eerst van vier rassen een aantal kisten gewassen en beoordeeld. Dat is half januari herhaald. Door de eerder gespoelde peen te vergelijken met versgespoelde wortelen proberen zij verschillen in kwaliteit inzichtelijk te krijgen. Netwerkbegeleider Nic Kerckhaert van DLV Plant: “Nu al kun je zien dat later spoelen meer grauwverkleuring geeft. Aan de andere kant zie je bij de vroeg gespoelde peen de schuurvlekjes van het spoelen terug. De vraag is straks welke peen straks het beste toont. Tot dusver lijkt vroeg spoelen in het voordeel. Ook zijn er duidelijk rasverschillen.”

Afgelopen jaar heeft het netwerk veel kennis in binnen- en buitenland verzameld over het bewaren van gespoelde peen. In Nederland wordt peen doorgaans met de aanhangende grond bewaard. Het netwerk heeft daarom zelf een pilotinstallatie voor wassen en bewaren ontworpen en getest. Tijdens het wassen werd de producttemperatuur op ± 1 °C gehouden. De gespoelde wortelen zijn in bigbags weggezet in de koeling. De bigbags staan in kisten die voor een groot deel afgedekt zijn met plastic folie om de directe omgeving goed vochtig te houden.  

 

 

 

« Nieuwsoverzicht