28. Optimaliseren Lichtbenutting Hagelnetten (fruitteelt)

Doel praktijknetwerk
praktijknetwerk optimaliseren lichtbenutting hagelnetten De telers in dit netwerk willen hun fruitopstanden door middel van netten beschermen tegen hagel. Zij willen een goed onderbouwde keuze kunnen maken, en de gevolgen voor de teelt in kaart brengen. De netten moeten voldoende sterk zijn, maar ook voldoende licht doorlaten. De netten zijn een alternatief voor de hagelverzekering en de schokgolfgenerator (antihagelkanon). Bij de laatste staat de werking en de geluidsoverlast ter discussie.

Aanpak
De vijf deelnemers gaan allen hagelnetten plaatsen. Bij een van de telers wordt een demoproef aangelegd met verschillende typen netten. De groep verzamelt samen met vakonderwijs, advies- en onderzoekspartijen kennis uit binnen- en buitenland. Via de demoproef wordt specifieke kennis opgedaan voor het westen van Nederland. Omdat Zeeland net iets meer zonlicht heeft dan de rest van Nederland is het misschien mogelijk de beter UV-bestendige ─ vaak donkerdere ─ hagelnetten te gebruiken, die beter bestand zijn tegen de vele wind in Zeeland.

Nieuws

  • -

Producten

Contactpersoon :
   

John Bal, ZLTO
tel: 06 21 232 601

« Overzicht netwerken

RijksoverheidHet Ministerie van Economische Zaken is eindverantwoordelijk voor POP2 in Nederland EU logoEuropees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling:
Europa investeert in zijn platteland.